Pedagoška služba realizuje rad sa publikom kroz predavanja, posete stalnoj postavci i tematskim izložbama, filmskim i video projekcijama. Od osnivanja ovog odeljenja 2002. godine dolazak predškolskog i školskog uzrasta u Muzej animira se putem organizovanih kreativnih muzejskih radionica koje se sprovode na stalnoj postavci i tematskim izložbama. Ovi muzejski programi sastoje se od upoznavanja učesnika sa različitim temama iz oblasti: arheologije, istorije, istorije umetnosti i etnologije. Aktivnost sa decom nastavlja se kroz različite edukativne igre gde oni primenjuju svoje znanje u igri: kviz, slagalice ili svoju kreativnost: crtanjem, slikanjem, ali i u vidu različitih dramskih igri kopirajući likove ili improvizacijom različitih događaja.

Tradicionalni programi Muzeja

Manifestacija Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10  obeležava se čitavim nizom izložbi i pratećih programa. Ove godine 2017. manifestacija će biti održana od 11. do 20. maja, a završava se obeležavanjem Evropske Noći muzeja. Tokom manifestacije radno vreme Muzeja Srema je od 10 do 22 časa, odnosno tokom Noći muzeja  do 2 časa posle ponoći, a ulaz za sve posetioce je besplatan.  

Festival arheološkog filma, predstavlja savremeni vid prezentacije zaštite kulturne baštine, i ujedno razvija svest o zaštiti kulturnog dobra. Filmovi se preuzimaju sa Međunarodne smotre arheološkog filma, a Muzej Srema ih emituje tokom novembarskih dana.  

Smotra etnografskog i dokumentarnog filma