Antičko-vizantijska numizmatička zbirka Muzeja Srema nalazi se u sastavu Arheološkog odeljenja, ali zbog svoje brojnosti (preko 30.000 komada) i značaja zahteva poseban tretman, te je stoga i izdvojena kao samostalna muzejska jedinica 1977. godine.

Prikupljanje antičkog i vizantijskog novca počelo je još 1948. godine, ali te akvizicije nisu bile toliko značajne, niti brojne, sve do 1952. i slučajnog otkrića velike ostave rimskog novca u Bikić Dolu, koja od tada postaje srž, pre svega antičke numizmatičke zbirke.

Najbrojniji novac u zbirci je iz doba Rimskog carstva od I do IV veka, što je i razumljivo jer potiče sa područja Sirmijuma i rimskih lokaliteta u Sremu i uglavnom je od bronze i bakra osim stotinak primeraka srebrnog novca i 34 zlatnika.

Osim novca pronađenog prilikom arheoloških istraživanja i iskopavanja Sirmijuma, koji je od izuzetnog značaja, veliku vrednost u zbirci svakako predstavljaju i ostave kojih ima petnaestak, kao i jedan skupni nalaz od šest silikvi iz IV veka.

Od ostava najveći značaj svakako predstavlja, danas u svetu poznata ostava od 33 zlatnika-solida i multipli od kojih su četiri svetski unikati.

Ostave su uglavnom iz perioda IV veka osim jedne male ostave srebrnog novca od I do III veka i dve ostave iz III veka. Godine 1987. slučajno je pronađena jedna velika ostava rimskog novca iz perioda IV veka u Novoj Pazovi sa preko 6.000 primeraka, ali taj novac još nije očišćen, a samim tim ni numizmatički obrađen.

Najstariji novac u zbirci je iz prerimskog perioda i to: nekoliko desetina primeraka grčkog, keltskog i republičkog novca, a najmlađi su stotinak komada vizantijskog i nekoliko primeraka varvarskog novca.