ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА РИСТЕ МАРЈАНОВИЋА

0
1382

Поводом јубилеја 100 година од ВЕЛИКОГ РАТА отварена је изложба првог српског фото-репортера и аутора документарних фотографија непроцењиве вредности:

РИСТЕ МАРЈАНОВИЋА (1885-1969)

под називом:

„НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ“

Ристо Марјановић је био ратни извештач српске Врховне команде у Балканским ратовима и у Првом рату. Радио је за француски лист Roll et Compagnie  и New Уork Herald .
Током Првог свјетског рата снима битке на Церу, Колубари и друге, а затим повлачење српске војске кроз Албанију.  Врховна команда шаље у Француску 1915, где објављује снимке са бојишта. На изложби ратних фотографија у Паризу 1916. приказује своја дела, која су касније представљена и у Уједињеном Краљевству и САД. На Солунском фронту добија поново задатак снимања и извештавања с бојишта. Добитник је многих послератних националних и међународних признања из области фото и филмске уметности.

Изложбу су приредили: Народни музеј Шабац, Војни музеј Београд, Музеј града Новог Сада, Рукописно одељење Матице Српске, Српска читаоница у Иригу, Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Народни музеј Краљево, Војна академија ЦБВНДИ.

Приликом отварања изложбе деца из Музичка школа “Петар Кранчевић, СМ, приредила су леп програм.

О изложби је говорио аутор:  Бранислав Станковић, виши кустос историчар у Народном музеју у Шапцу.

Изложбу је отворио Томислав Јанковић, председник скупштине града.

Организација у Музеју Срема припала је директору Саши Бугаџији и муз. саветнику Оливери Делић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here