ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ МУЗЕЈА СРЕМА И ГЛАЦ ПРОЈЕКТА

0
506

22.06.2018.

Потписивање споразума о сарадњи између Музеја Срема и Глац пројекта

У Градској кући у Сремској Митровици, потписан је споразум о сарадњи између Глац пројекта и Музеја Срема. Потписивању протокола о сарадњи присутвовали су и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, директор Музеја Срема Саша Бугаџија и представници Глац пројекта (др.Ричард Мајлс и др. Стефан Поп-Лазић)

У оквиру сарадње Универзитета у Сиднеју и Археолошког института у Београду, у партнерству са Музејем Срема и Заводом за заштиту споменика културе Сремске Митровице, предвиђено је дугогодишње истраживање касноантичке виле на налазишту „Глац“, у близини Сремске Митровице. Циљ сарадње је оснивање центра који би као задатак имао истраживање и представљање археолошког налазишта, као и омогућавање младим истраживачима да коришћењем најсавременијих метода проучавају античко наслеђе.
Пројекат „Глац“ подразумева археолошко ископавање, научну интерпретацију и конзервацију, као и оснивање школе археологије у којој ће бити обучавани српски, аустралијски и други инострани студенти и ђаци. Крајњи циљ пројекта је да се представи богатство античког наслеђа на овом простору, подигне свест о важности очувања културне баштине и подржи туристички и економски развој локалне заједнице.

Пројекат „Глац“ су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада Аустралије у Београду и Град Сремска Митровица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here